Här är en kort beskrivning över de klätterklippor som erbjuds.

Hemmaklippan

Klippan på Frösön ligger bara 4km från centrala Östersund. De som bor närmast har bara några hundra meter att promenera.

Långväga gäster

Stugun är vårt mest kända berg. Hit reser folk från när och fjärran för att klättra. Här finns det flest och mest varierande klätterleder.
5mil från Östersund

Bouldering, under utveckling

Svarthögen är ett enormt område med hundratals boulders i alla svårighetsgrader. Det finns så pass många stenar att det inte ser ut att vara färdigutvecklat inom de närmaste 10 åren…
3,5-4,5 mil från Östersund. I närheten av Svarthögen finns även Västanbäck och Udden som båda är områden med många problem men också stor utvecklingsmöjlighet. Både på svåra och lätta problem.

Kilturer

Gillar man kilturer så är det Bergviksberget som är klart rekommenderat. Där finns ett 60-tal leder där de flesta går som naturligt säkrade. Några är på ett par replängder och det finns en hel del som redan räknas som klassiker.

Årstider

Senvintern (ibland mars) är Brunflobrottet och övre delen på Stora väggen i Stugun klätterbara om det varit soligt några dagar. Men annars så är det mest Frösön som det klättras när det blivit lite varmare på kvällarna och Stora klippan har torkat upp (som kan ta lite tid). Helgerna åker många till Stugun.
Svarthögen får ganska tidigt besök av Östersundare som är sugna på att nöta lite på sina fingrar.

När det börjar närma sig mot midsommar och det blir lite varmare är Stugun och Svarthögen inte att rekommendera. Frösön klarar sig tack vare sitt nordöst-läge. Under juli rekommenderas att man åker till Forsaleden om det är riktigt varmt. Där finns dels fin bouldering och fina vandringsmöjligheter, men fram för allt härliga badmöjligheter. (!)

Senare under augusti och september är det främst Frösön och Svarthögen som får frekventa besök och Stugun är väl besökt på helgerna.

Populäraste klipporna
Frösön
Stugun
Bergviksberget
Svarthögen (Bouldering)
Berguvsberget