Vägbeskrivning & fakta

vänstra delen av Bärfisen.
Från Ösd är det ca 45 km till byn Tulleråsen som ligger nordväst om Krokom. Denna by passerar du och efter några km kommer du till Västerberg. Du ser bergssidan på vänster hand.

Hitta igen starten på naturreservatet (väg upp till vänster) och ta hjälp av naturreservatskartan för att söka dig mot ”Faxens Alm”, där är isfallet. Det syns litegrann från vägen. Stig finns kanske. Det större isfallet är ca 60 m brett och varierar i höjd (5-20 m). Det är väldigt flackt till vänster och brant, tappigt och utmanande till höger.

Kanske inte det vackraste isfallet i Jämtland men det finns många korta & roliga mix/tapp-leder som kräver sin man/kvinna! Det finns också ett väldigt flackt isfall en bit till vänster om det stora fallet. Det fallet var ointressant tyckte senast besökande klättrare. 50 m rep räcker överallt.


Bärfisen

 

2006-01-05

-12 grader och en fanstastiskt vacker midvinterdag. Hyffsat med is på hela fallet. Ledbart i vänster och högerkant (flera linjer) men mitten kräver mod, styrka och en liten hjärna eftersom alla linjer inleds med ett hyggligt tak/överhäng innan man kommer upp på isen. Kul på topprep! Isen spröd och kall beroende på kallt väder under en längre tid. Isen bygger dock fortfarande på några ställen. Dagen bjöd också på en FA då Johan E fixade ”Kumlatraversen”, en klaustrofobisk linje som enligt osäkra källor endast bildas vart 666:e år! Hans episka upplevelse stärktes på returen då ett ”Jailbreak” skedde eftersom Mårten E bröt sig in i traverstunneln och fritog den lättade förstemannen (Johan). Se bilder nedan…

/ Martin, Truls, Johan och Mårten


tv. Johan känner klaustofobin under första bestigningen av ”Kumlatraversen”. Jan-06..
th. Johan blir fritagen av Mårten!!