Bräckvallsisen

Fettjåfallet i närheten av byn Klövsjö i Härjedalen bjuder på riktigt bra isklättring med lutningar för alla. Klövsjö hittar du knappt 10 mil sydväst om Östersund och för att hitta isen kör du mot slalombackarna (Katrinabackarna) och passerar dessa. Följ den enda vägen förbi och kör 5 km tills du ser en p-plats på vänster sida med en skylt som pekar mot Fettjåfallet. Parkera här och följ den oftast vältrampade stigen 1,5 km och du är framme.

Nedanför isarna finns ett vindskydd. Till vänster finns själva Fettjåfallet och till höger finns Bräckvallsisen. Bilden till höger visar Fettjåfallet som inledningsvis bjuder på ca 15 m, 70 graders is upp till ett snöfält för att sen fortsätta med ytterligare ca 50 m 60 graders is. Vänstra kanten brukar vara en fin repa för den som inte vill klättra så brant. Detta fall är sommartid ett ”riktigt” vattenfall så vattenflödet i mitten är ibland stort. Man bör klättra försiktigt där man hör/ser att det forsar vatten inunder isen!

Tänk på att isförhållandena på Fettjeåfallet/Bräckvallsisen kan vara luriga. Isen är kanske bättre en annan dag, även om ni har rest långt. Gör din mamma glad och ta inga onödiga risker. Faktorer som gör dem luriga kan bland annat vara mycket vatten bakom isen, isens kontakt med klippan och att nordläget gör den ofta torr och spröd. På Bräckvallsisen trillar delar av isen ner ibland, speciellt där vattnet rinner. På slutet av säsongen eller vid värme smälter vattnet isen innifrån och ut, vilket är svårt att se nedifrån. På de brantare delarna krävs rejält med minusgrader och tid för att det ska frysa ordentligt. Numera går det att få kontakt via mobiltelefon framme vid fallet (Telia ja, Comviq nja). God tur!

Bräckvallsisen som ligger till höger om Fettjåfallet är stället huvudattraktion! Det består av en nedre del (ca 45 m flack/halvflack is) som mest tjänar som väg upp till den övre isen. Den övre isen är ca 40-50 m hög och 80-90 grader brant mest överallt! Den är bred så många replag får plats! Den vänstra kanten är lägre och mer uppdelad i hyllor och bullar. Resten är brant och ihållande. På högerkanten finns det också möjligheter till lite mixade linjer. Sammantaget finns det fantastiskt fin klättring på detta fall. Isen ligger högt belägen i canyonen så höjdkänslan är härlig…

     
t.v Fettjåfallet, feb -05
t. h Firning på Bräckvallsisen, feb -05. Det behövs 50 m dubbelrep för att kunna fira på det övre fallet.

 

 

 

Urklipp från gamla föraren:

FETTJEÅFALLET
Här finns två fall att välja mellan. Det vänstra, som är själva Fettjeåfallet, är lättare. Det har tjock, massiv is och är ungefär 60 m högt. Första biten, som är ca 20 m hög, har en lutning på
70 grader. Därefter kommer ett kort snöfält och sedan det övre isfallet, som är 50 m högt med en lutning på 60 grader.

Det andra isfallet, som ligger till höger, är uppdelat i tre mindre fall. Det nedersta är 12 m högt och har en lutning på 70 grader. Det mellersta, som kommer efter ett kort snöfält, är 15 m högt. Där kan man välja mellan en lodrät ispelare och en lättare väg till höger. Därefter kommer ett 30 m långt snöfält.

Det översta fallet, som också är det mest imponerande, är 50 m högt och har en lutning på 80-90 grader.

Resvägen dit från Östersund är väg 45 till Åsarna och därefter väg 316 till Klövsjö. I Klövsjö kör man mot slalombacken. Vid restau­rangen följer man den större vägen åt höger. Efter några kilometer finns en skylt, som visar på stigen mot Fettjeåfallet. Spänn sedan på skidorna. Efter 1,5 km är det bäst att ta av skidorna och gå sista biten.