Urklipp från gamla föraren:

Handöl

Vintertid kan man klättra is i stenbrottet i Handöl. Här finns flera fina isar. De är 25-30 m höga och har en lutning på 50-70 grader. Isarna ligger på hällar så här bjuds allt från väldigt tunn is till tjock is med god kvalitet. Det finns inga träd i stenbrottet, så det ger en extra luftig känsla. Kör E 14 till Enafors och sedan till Handöl. Kör igenom Handöl upp till stenbrottet. Fråga först på kontoret om det går bra att köra in och parkera. Kör igenom grindöppningen och därefter till höger. Sedan är det bara 25-75 m till isarna.

 

Drommskåran

Belägen i Bydalens skidsystem finns en canyon som är en utmärkt träningsarena för alpina turer. Hitta till Drommbacken och ta vänster efter liftens toppstation. En kort promenad och du hittar öppningen till Drommskåran. Väggarna är inte särskilt höga, 10-60 m, och varierar i lutning. Själva naturen är dock magnifik och känns större än den är.. Kvaliten på klippan är som den är i svenska fjäll: varierad! Vissa delar är kompaktare och vissa väldigt lösa. Därför är detta ställe klart bättre på vintern än på sommaren. Väggarna bjuder på ganska många lätta rännor (skottska) som ger dig bra träning på kluriga säkringslösningar. Det finns klippturer som är bättre säkrade och det går säkerligen att skapa ganska hårda varianter. Området ser inte mycket action alls nuför tiden så det är inga köer! Möjligheten att du råkar göra en nytur (vinterbestigning) på nån av väggarna är dock stor. Det finns ispartier men det är inte mycket. Det som finns ligger på vänstra väggen längst in. Helt klart behövs stora säkringar (hexor) på många av lederna. Lilla sportracket hör inte hemma här.

 

Storådörren

På Nörder Storådörrfjällets västvägg finns tre rännor, ca 250 m långa, samt en vägg med is, Isfallet. Jag räknar upp dem från söder till norr. Isfallet ger ren och fin isklättring i ca tre repläng­der. 1:a rännan är tämligen lätt (II) med en hel del snö. I övre delen delar sig rännan och man tar lämpligen det vänstra alternativet. 2:a rännan har ett brant klipparti vid insteget vilket kringgås genom att börja till höger om rännan och göra en travers till vänster på klippan in i rännan (III). Sedan följer omväxlande snö och branta ispartier i ca sex replängder. Utsteget är en brant kamin med is och klippa som är den svåraste delen (IV). 3:e rännan ger omväxlande snö och vertikala ispartier (III). Mellan Nörder Storådörrsfjället och SömoKarivå­len finns en stor och väl synlig vindkanal som lämpar sig för snögrot­tor.

Följ vägen Åsarna – Ljungdalen. 7 km före Storsjö kapell, vid nordändan på Storsjön, stannar man vid avtagsvägen till Nord­säterns fäbodvall. Parkera och följ vägen på skidor. Efter Nord­sätern går leden upp i skogen och vidare till en renvaktarstuga. Därefter lätt terräng längs Storån.

 

Mullfjället

Tegefjäll Tyskhuvudet
Sydväggen syns från E 14. Ta av vid Tegefjäll och kör tills vägen slutar. Ca 45 min anmarsch. OBS! Klart lavinfarligt område.

1 PICKELHUVAN ca 100 m 1990, K.Thisted, J.Adams
Tydlig islinje med den största fallhöjden på den ca 200 m breda väggen. Först 70-80 m 60-90 grader is, sedan snöslabb som kan vara lavinfarlig efter snöfall från NV-NO. Insteg till vänster om ravinen.

2 ÖSTSLABBEN ca 50 m 1990, K.Thisted, J.Adams
Tydlig isslabb ca 15 m höger om Pickelhuvan. Slutar under ett stort överhäng där en högertravers leder ut till ravinen.