Bergviksberget/Svarttjärnsberget

Förare hittar du via Sverigeföraren här

Klippan består av gnejs och granit och har nu många mycket fina leder med genomgående goda säkringsmöjligheter. Man finner både medelsvåra och svåra leder av hög kvalitet vilket bör locka klättrare av alla kategorier. Den höga klassen på de lättare lederna är kanske det mest utmärkande.

Berget bjuder på sprick-, hörn- och kaminklättring i en replängd. Det är nära till väg (50 m), tältplats och vatten med fin sandstrand. Solstolar och strandservering saknas dock.

500 m närmare Höviken (åt Östersundshållet) finns ytterligare ett berg som heter Svarttjärnsberget. Då det ligger inom samma område har det fått beteckningen Svarttjärnsberget ger samma fina klättring som man finner på Bergviksberget. Alla nämnda vägger vetter mot söder.

Historia
Här hittade vi 1982 skogens pärla, en klippa som ligger vid en vacker vik av Bodsjön. Vid närmare granskning hittade vi flera väggpartier med imponerande linjer. Våren 1984 upplevde berget en anstormning som även intresserade delar av lokalbefolkningen.

 

Svarttjärnsberget

500 m närmare Höviken (åt Östersundshållet) finns ytterligare ett berg som heter Svarttjärnsberget. Svarttjärnsberget ger samma fina klättring som man finner på Bergviksberget. Även dessa väggar vetter mot söder.

Detta berg har ingen riktigt stor vägg, utan är uppdelat i flera mindre väggpartier. Från vägen ser man bara en liten del av berget, men följer man bergssidan upptäcker man alla vinklar och vrår. Ett ovanligt berg i Jämtland ! Även om berget inte har någon större vägg finns några kortare verkligen utmanande leder. Klippan är av mycket god kvalitet.