Vägbeskrivning & fakta

Kör mot Föllinge (nordväst om Östersund) där ni tar höger mot Laxsjö. Inne i Laxsjö ta vänster vid affären, skyltat Ålåsen. Ca 3 km efter Tuvattnet (2 km innan Ålåsen) är en omärkt skogsbilväg åt höger. Härifrån är det 5 km till isfallen. Efter ca 2 km passerar ni en bom, förhoppningsvis öppen, när vägen delar sig tar ni höger sedan vänster.

Isfallen ligger på höger sida av vägen (500m) vid den östra änden av Tjärnafjällsjön. De går inte att missa. Ta med skidor, om vägen är oplogad eller om bommen är stängd blir det långt att pulsa. Om någon skall hit så rapportera in hur den sista biten av vägen ser ut. Väggen i Tjärnafjäll är upp till 80m hög och en km bred, har sydläge och en fantastisk utsikt. Lutningen är från sva till kraftigt överhängande och borde erbjuda klättring även på sommaren (men det är en annan historia).

Det finns två stora isfall som syns tydligt från vägen. Det finns dessutom mängder av mindre eller tunnare isfall som borde erbjuda en del mixad klättring på egna säkringar. Har ingen aning vad som är klättrat eller ej. Vänstra fallet, 75m med kort brant parti på mitten (dock inte vertikal). Fin och trevlig tur. Ett dubbelt 60 rep räcker precis ner hela vägen strax t h om fallet. Högra fallet, 35m 80-90 grader, liten hylla på mitten, annars brant mest hela tiden.

/Isupptäckare Daniel Borg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

      

 

Kommentar från Martin Björwalls förra sida:

Israpport 2006-03-06:

Såg fallen av en slump lördag 25/2 på en skotertur med Fredrik Olofsson. Blev förvånad när vi hittade spår av andra isklättrare som varit där strax innan (är det någon fler som har hemliga isfall i bakfickan?). Den senaste tidens kyla och rinnande vatten har gjort isen massiv och fin, tövädret för någon vecka sedan syns nästan inte och vi hade en perfekt isklätterdag. Ett skogsarbete i närheten av isen gör att bommen var öppen och vägen plogad hela vägen fram. Hittade en ny fin slinga vid det högra fallet, återfås mot beskrivning.

Daniel Borg och Daniel Pettersson